Naturen på Möllegården

Naturen omkring Möllegården er bestemt af , at den ligge ligger i et "rigtigt" svensk landskab, fortæller Möllegårdens formand, lærer Peter Sølling. Jorden er kalkfattig, mulden er ikke så god, og der er mange sten. Det betyder, at træer og planter ser lidt anderledes ud end i Danmark, og nogle kender vi måske ikke engang. F.eks bliver bøgetræerne ikke så høje ved Möllegården, og ved Möllebækken gror det lille tørstetræ. Det får små, bitre sorte bær, der ligner kirsebær.
 
 
Der er også en del blåbær, der er skovjordbær og multebær. Nede ved søen er der mose-pors som mange snapse elskere ynder at plukke til deres porsesnaps.
 
Da jorden er kalkfattig, er vandet det derfor også. Derfor virker sæbe meget bedre deroppe, og der sætter sig ikke kalk i elkedlerne. I øvrigt er vandet i brønd, bæk, og sø under stadig kontrol, og det viser sig at der er langt til forurening, så der kan fanges både krebs og ørreder, skaller aborre og gedder i vandene.
 

Er man til stjerner, er Möllegården ideel. Der er, hvis man om natten begiver sig ned til søen, dejligt mørkt og på klare aftener er der rig mulighed til at studere seneriet fra det ydre rum!

 

Allemandsret - hver mands ret

Til forskel fra Danmark har Sverige en allemandsret (svensk: allemansrätt), som betyder "hver mands ret". Allemandsretten giver alle ret til at færdes næsten overalt i den svenske natur. Hovedreglen i allemandsretten er, at man skal være varsom mod naturen og vise hensyn til mennesker og dyr.

Man må frit gå, cykle og ride i skov og på mark
Man må gå, jogge, cykle, ride eller stå på ski på andres jord, hvis man ikke skader afgrøderne eller forstyrrer dyrene.

Man må passere over indhegnede marker og lignende. Husk at lukke låger, så dyrene ikke slipper løs.

Man må ikke færdes i private haver eller på jord tæt på private boliger, også selv om området ikke er indhegnet. Ind imellem misfortolkes allemandsretten af folk, som fx går ind i private haver og plukker blomster i staudebedet, og så regnes det for indtrængen.

Man må ikke ride på vandrestier, motionsstier eller på sårbare marker.

Hvis man cykler uden for stierne, skal man passe på ikke at skade beplantningen.

Man må overnatte i skov og på mark, som andre ejer
Man må campere med ét telt ét døgn i skov eller på udyrket jord, før turen går videre. Der skal være en rimelig afstand til beboelse. Tæt på beboelse skal man altid bede jordejeren om lov. Det er ikke tilladt at campere med fx campingvogn eller autocamper i skov eller på mark, som andre ejer.

Man må ikke køre med bil, motorcykel eller knallert i terrænet
For at beskytte naturen er det ikke tilladt at køre med motorkøretøj - herunder autocamper eller med campingvogn - uden for vejene. Det er altså ikke tilladt at køre på strand, i eng eller på mark også selv om der ikke er afgrøder.

Man må overnatte i telt på stranden
Det er tilladt at slå teltet op og overnatte på stranden ét døgn, hvis der ikke er huse i nærheden. Husk at underøge om der er lokale forbud mod at telte, især hvis det er naturreservat eller friluftsområde. Læs mere på Naturvårdverkets egen hjemmeside (link til højre). 

Man må tænde bål, hvis der ikke er risiko for brand
Man må samle tørre grene og tænde bål, men aldrig hvis der er fare for brand. Man skal slukke ilden, inden man forlader området. Hvis vejret er tørt, og det ikke har regnet længe, er der ofte forbud mod åben ild. Få information om eventuelle forbud fra regionalradioernes nyhedsudsendelser, trafikmeldinger eller fra lokalpressen, eller hør nærmere på campingpladser og turistbureauer.

Det er forbudt at tænde bål direkte på klipper. 

Man må plukke vilde bær, svampe og blomster, som ikke er fredede
Man må plukke vilde bær, fx Vilde svenske blåbær, blomster og svampe (se også På svampejagt i Sverige), som ikke er fredede. Fredningsbestemmelserne kan variere fra län til län. Som udgangspunkt er alle orkidéer fredede.

Man må ikke fælde træer, tage grene, kviste, bark, blade, agern, bog, nødder eller harpiks fra levende træer.

Man må sejle på havet, søer og åer og lægge til næsten overalt
Man må færdes med båd på havet, i søer og i åer.

Man må gå i land, fortøje sin båd midlertidigt og bade de fleste steder, der ikke er privat grund eller beskyttede områder for fugle og sæler.

Man må fortøje sin båd ved andres anløbsbro, hvis man ikke forstyrrer ejeren, og hvis der ikke er særlige forbud. Sejler man med motorbåd, skal man tage ekstra hensyn.

Man må kun benytte vandscootere i områder, som länsstyrelsen (svarende til en dansk region) har udpeget. Kontakt länsstyrelsen for mere information.

Man må ikke efterlade affald i naturen
Man må ikke smide affald i naturen. Har man boet i telt eller spist frokost i naturen, skal man altid tage affaldet med sig. Det er ikke tilladt at grave det ned.

Man må ikke stille affaldsposer ved siden af en fuld affaldsbeholder. Glas, dåser og plastic kan forvolde stor skade på vilde dyr, som leder efter mad.

Hunde skal være i snor 1. marts - 20. august
Uden for sommerperioden 1. marts - 20. august skal hunde være under opsyn, så de ikke forstyrrer eller skader naturen.

Fiskeri og jagt kræver tilladelse
Man kan frit fiske langs kysterne i Sydsverige, dog kan der være lokale regler.

Man må kun fiske i søer og vandløb, hvis man har tilladelse i form af fiskekort. Kontakt det lokale turistbureau og hør nærmere om fiskekort, se Find turistbureau i Sverige.

Man må ikke skade eller flytte æg og reder eller fange eller dræbe dyr. Ifølge loven er alle vilde fugle, pattedyr, slanger og padder fredet.

Der er kontrolleret jagt på visse arter. Jagt indgår ikke i allemandsretten. Læs mere om Elgjagt i Sverige.

Der gælder særlige regler i nationalparker og naturreservater
I nationalparker og naturreservater gælder særlige regler for færdsel og overnatning. Reglerne kan variere fra område til område. Kontakt det lokale turistbureau for mere information, se Find turistbureau i Sverige